Pandemi ile B2B Ticarette Yeni Dönem

Pandemi ile B2B Ticarette Yeni Dönem

Tüm dünyayı derinden etkileyen COVID-19 salgını, ilk vakaların görülmesinin üzerinden bir seneyi aşkın süre geçmiş olmasına rağmen hâlâ dünyanın büyük çoğunluğunda etkisini sürdürüyor. Son bir senede en çok duyduğumuz terimlerden “yeni normal” her geçen gün yeni kurallarla hayatımıza biraz daha fazla giriyor. Yeni normalin ne olduğunu hakkında hâlâ pek çoğumuz mutabık olamasak da, salgın sürecinin belirsizliğini avantaja çevirmeye çalışan farklı alandan uzmanlar, süresiz bir pandemiye ayak uydurabilecek yeni iş modelleri önerileriyle gündeme geliyorlar. Salgın şartlarına adapte olmakta en çok zorlanan sektörlerden birisi olan B2B ticaret sektörü için de gerçekten işe yarayan fikirlerle yeni bir döneme girdiğimizi söyleyebiliriz. 
 

Saha Satış Ekipleri Eskisi Kadar Sahada Değil

Yüz yüze görüşmeleri olabildiğince azaltma gerekliliği, saha satış ekiplerini başta endişelendirse de, koronavirüs salgınının en büyük sürprizi, saha satış süreçlerinin uzaktan çalışma modeline hızlıca adapte olabilmesiydi. İşin daha da ilginç yanı ise, dijital ortamda gerçekleşen temsilci-müşteri görüşmeleri, her iki tarafın da eski modele göre daha çok tercih ettiği bir yol hâlini aldı. The Wise Marketer’ın pandemi döneminde yayınladığı rapora göre, B2B ticarette müşterilerin %70-%80’i, uzaktan görüşmeleri yüz yüze görüşmeye tercih ediyor*. 
 

Uzaktan Çalışma Modelini Avantaja Çevirmek Mümkün

Özellikle son on senedir bir dijital adaptasyon sürecinin içinde olan B2B ticaret, salgınla mücadele önlemleri nedeniyle bu adaptasyonu daha da hızlandırmak durumunda kaldı. Ancak eskisi gibi merkeziyetçi bir işyeri kavramının ortadan kalkması, daha bütünleşik dijital çözümler arayışını masaya getiriyor. Tüm ekiplerin tek bir platform üzerinden yönetilebilmesi ve takip edilebilmesine olanak sağlayan Repzone, B2B ticarette tüm süreci baştan sona şekillendirebilmeyi sağlıyor. 

Uçtan uca bir B2B ticaret deneyimi sunan Repzone, satış ekiplerinin tek tek görevlendirilmesi, müşteri görüşmelerinin her adımlarının kayıt altında tutulması, satış performanslarının raporlanması, envanter ve gönderi yönetimi gibi pek çok alanı kapsıyor. Tüm sürece hakimiyet sayesinde, her adımda toplanan veri ile kusursuz bir raporlama yapmak ve “big data” dünyasına adım atmaya da olanak sağlayan uçtan uca satış platformu Repzone, hem birbirlerinden uzakta çalışan ekiplerin bir ofise ihtiyaç duymadan tek bir platform üzerinden güçlü bir iletişim kurabilmelerini sağlıyor.
 

Veri Analizi ile Müşterilerinizin İhtiyaçlarına Hızlı Cevap Verin

Her ne kadar yüz yüze görüşmelerin yerini büyük oranda video görüşmeleri almış olsa da, bu dijital ortamda insani dokunuşa ihtiyaç olmadığı anlamına gelmiyor. Aksine, müşteriler, şirketlerinin ihtiyaçlarının daha iyi saptandığı ve doğru cevapları hızlı bir şekilde aldıkları markalara yöneliyorlar. Bu konuda atılabilecek en basit adım ise, POS verisi toplama ve işleme. POS verisi ile tedarik zincirindeki tüm sektörler ve markaların ihtiyaçlarını otomatik olarak değerlendirebilirsiniz. Repzone uçtan uca B2B satış platformu, tüm bu süreci otomatik olarak üstleniyor ve gerekli raporlamayı yapıyor. Ekiplere ise, müşterilerin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak sağlıklı ve güler yüzlü bir iletişim kurma görevi kalıyor. 

Müşterilerin ihtiyaçlarına cevap vermedeki bir diğer adım ise, internet aramalarında öne çıkmaktan geçiyor. Hubspot’un raporuna göre, B2B müşterilerin %71’i, satın alma sürecine başlamadan bir internet araması yapıyorlar**. Uçtan uca satış yönetiminden elde ettiğiniz tüm veriyi analiz ederek, mükemmele yakın bir online pazarlama stratejisi kurmanız mümkün. 

Pandemi sürecinde ve sonrasında satış verimliliğinizi büyük oranda artırmak için Repzone en iyi asistanınız olmaya aday. Aşağıdaki Demo Talep Et butonu üzerinden formu doldurarak, Repzone’un uçtan uca, çok kanallı çözümleriyle hemen tanışıp, iş sürecinizi geleceğe taşıyabilirsiniz.

 

Kaynaklar:

*The Post-Pandemic Evolution of B2B Sales - The Wise Marketer

**https://virtualspeech.com/blog/b2b-sales-strategies


 

Yeniliklerden Haberdar Ol!