Yapay Zeka, Saha Satışlarının Geleceğini Nasıl Değiştiriyor?

Yapay Zeka, Saha Satışlarının Geleceğini Nasıl Değiştiriyor?

Pazarlama ve satış alanlarının her geçen gün daha çok veri toplama ve veri analizine bağımlı olduğu rekabetçi çağda, tüm süreci devrimsel bir şekilde etkileyen yeni bir faktör hayatlarımıza girdi: yapay zeka. Günlük yaşamın hemen hemen her alanındaki süreçleri kolaylaştıran ve otomatize eden yapay zeka teknolojileri, saha satışlarına süreçlerine de entegre olmaya, hatta tüm sürecin merkezine yerleşmeye başladılar. Repzone’un uçtan uca saha satış yönetim yeteneklerini de, yapay zekanın gücünü kullanarak tasarladık.

Pazarlama ve Satış Arasındaki Mesafe Kısalıyor

Yakın zamana kadar birbirleriyle arası pek de iletişim içinde olmayan iki departman, satış ve pazarlama, yapay zeka sayesinde her geçen gün birbirine daha da yaklaşıyor. Yapay zeka tabanlı saha satış platformları sayesinde müşteri verisi doğru ve etkili bir şekilde işlenebilir ve raporlanabilir. Repzone uçtan uca saha satış platformu, tüm satış sürecini verisini baştan sona içinde bulundurduğu için, bu veriyi başka bir CRM yazılımına ihtiyaç duymadan işler, analiz eder ve raporlar. Tabii ki günün sonunda ortaya çıkan raporlanmış müşteri verisi, satış departmanı kadar pazarlamayı da ilgilendirdiği için yaratıcılığın daha fazla öne çıktığı, müşteriyi tanıyan, yeni müşterilerin nelerden hoşlanacağını bilen ve gelecek stratejiler için daha fazla işbirliğinde bulunan satış ve pazarlama ekiplerini ortaya çıkarıyor. 

Kaynak: Business2Community

Yukarıdaki grafikte, satış ekiplerinin sorumlulukları azalıyor gibi görünüyor olabilir, ama satın alma kararının belirleyicsi hâlâ satın alma takımı. Hubspot’un verilerine göre, küçük ve orta ölçekli şirketlerde, satışların %54’ü yüz yüze görüşmeler sayesinde oluyor. Büyük şirketlere baktığımda ise, bu oran %71. 

Sonuç olarak, yeni müşteri yaratmak, artık tamamiyle pazarlama ekiplerinin sorumluluğu, onlara doğru veriyi sağlamak ise, satış ekiplerinde. Yani, yapay zeka sayesinde sonunda etkileri somut olarak görülebilen, efektif bir çalışma modeli mümkün oldu. Bu yenilikçi çalışma modeli, her geçen gün daha fazla karşımıza çıkacak gibi görünüyor. 

Yapay Zeka, Aday Müşteri Sayısını %50 Artırıyor

Yeni müşteri bulma süreci, yapay zeka tabanlı pek çok yazılım sayesinde son on senedir bambaşka bir forma büründü. CRM ve CDP platformları, yeni ve var olan müşterilerle iletişim kurma süreçlerini, satış takımlarının elinden alıp otomatize etmeyi başardılar. McKinsey’nin araştırmasına göre, yapay zekanın saha satış platformlarını güçlendirmesi sayesinde, aday müşteri sayısında %50’lik bir artış görülüyor***.

Gelişen teknolojilerin sadece “lead” sürecini değil, tüm süreçleri otomatize edebilmesi, bu oranları daha da yükseltiyor.


Yapay Zeka, İş Gücünün Etkin Kullanımını Sağlıyor

“İnsan” faktörünün önemi, endüstri devriminden beri durmadan artıyor. Monoton ve gereğinden fazla zaman alan işleri yapay zekanın üstlenmesi, satış takımlarının müşterilerle birebir iletişim kuracakları büyük bir zaman tasarrufu yaratıyor. Satış süreçlerinin çoğunun sağlıklı bir iletişimden geçtiğini varsayarsak, yapay zekanın iş gücünü etkin kullanma konusunda bir devrim yarattığını söyleyebiliriz. Uzmanlara göre, günümüzde B2B satış süreçlerinin yarısından fazlası, hiçbir temsilciye ihtiyaç duymadan gerçekleşiyor**** ve bu oran her geçen gün daha da artıyor. Ancak satış süreçlerinin tamamen yapay zeka tarafından gerçekleştirilebiliyor olması, tabii ki satış temsilcilerine ihtiyaç kalmadığı anlamına gelmiyor. Satış temsilcilerinin sürecin sadece “heyecanlı” noktalarında katılarak fark yaratabilecek olmaları, hem motivasyonu yüksek bir iş gücüne sahip olmayı, hem de müşteri ilişkilerinin yeni bir boyuta taşınabilmesini sağlıyor.

 

Yapay Zeka ile Kişiselleştirilmiş Satış Deneyiminizi Kurgulayın

Uçtan uca yapılan bir veri analizi, sadece müşterilerin satın alma alışkanlıklarını değil, satış temsilcilerinin performanslarını, güncel stok bilgisini ve tabii ki müşterilerin baştan sona nasıl bir satın alma süreci geçirdiklerini kapsar. Satışla alakalı tüm noktalarla ilgili güçlü bir fikre ulaşabileceğiniz veri işleme ve raporlama araçları, Repzone’un yapay zeka üzerine kurulu yapısının çekirdeğini oluşturuyor.

Müşteri ve satış verisini doğru işlediğinizde,  tüm müşterileriniz hakkında ortak bir strateji belirlemek yerine, her müşterinin ihtiyacına göre özel senaryolar yaratabilirsiniz. Bu sayede, daha önce de bahsettiğimiz gibi insan faktörünü daha da güçlendirerek, daha kişiselleştirilmiş bir satış stratejisiyle başarınızı büyük oranda artırabilirsiniz.
 

Daha Düşük Bütçeler ile Daha Yaratıcı Satış Ekipleri

Özetle yapay zeka, satış sürecinin içinden monoton işleri neredeyse tümüyle elimine ederek, şirketlere yepyeni ve daha motive edici bir çalışma alanı sunuyor. Yakın gelecekte kalabalık satış ekipleri yerine, daha küçük, yaratıcılık ve iletişim odaklı ekiplerin daha düşük bütçelerle harikalar yarattığına daha sık şahit olacağımız kesin. Repzone’un yapay zeka tabanlı uçtan uca saha satış platformunu ücretsiz denemek için aşağıdaki formu doldurun, geleceğin saha satış modelini deneyimlemeye başlayın.


Kaynaklar:
These 3 Tips Are the Key to Sales and Marketing Alignment - Business 2 Community
How Sales & Marketing Can Work Together to Maximize Growth (Updated Feb 2021) (sujanpatel.com)
Automation, jobs, and the future of work | McKinsey
16 ways AI is changing Sales - and how you can adapt (resourcefulselling.com)

 


 


 


 



 



 

Yeniliklerden Haberdar Ol!